sobota, 20 lipca 2013

Serniczek


Składniki:

żelatyna
galaretka
śmietanka 30%
pół szklanki cukru
serek homogenizowany
puszka brzoskwiń
paczka biszkoptów

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie,
według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia.
W małej ilości wody (ok pół szklanki) 
rozpuszczamy żelatynę (ok 5 łyżeczek) i pozostawiamy do ostygnięcia.

Śmietanką 30% ubijamy z cukrem, aż zgęstnieje 
i dolewamy do niej ostudzoną żelatynę. 
Najlepiej, żeby śmietanka była z lodówki,
wtedy łatwo się ubije :) 
Mieszamy stygnącą galaretkę! 



Dno okrągłego naczynia żaroodpornego, albo tortownicy
wykładamy biszkoptami. 
Powstały spód skrapiamy sokiem z brzoskwiń
i wylewamy na to ubitą śmietankę. 


Mamy już połowę sernika, wkładamy go do lodówki,
mieszamy galaretkę i kroimy brzoskwinie. 
Znów mieszamy galaretkę i wyciągamy sernik z lodówki. 

Na białej masie układamy brzoskwinie.
Moja córka dodała kolorową posypkę,
która się rozpuściła ;) 


Na warstwę owoców wlewamy ostudzoną galaretkę. 
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki,
po czym wyciągamy i jemy :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz