niedziela, 3 lutego 2013

Ciasteczka owsiane kakaowe

Gdy byłam dzieckiem, to mama robiła mi kakaowe, owsiane ciasteczka. Rozpuszczała margarynę w rondelku, wsypywała tam płatki owsiane, cukier i kakao. Wszystko mieszała i robiła z tego ciasteczka.

Moje są zrobione bez żadnych tłuszczów. Podstawą ciasteczek są płatki, które chwilę gotuję na małym ogniu w wodzie, lub mleku. Potem ściągam płatki z ognia, gdy troszkę ostygną dodaję otręby i łyżkę miodu. Mieszkam i dodaję dwie, trzy łyżki mąki, oraz jajko. Doprawiam przyprawą do piernika.


Z powstałej masy formuję małe kuleczki, posypuje je cukrem i wkładam do nagrzanego pieca, a potem torturuję w 180 stopniach, 10 minut w termoobiegu i tyle samo bez.


Powstałe ciasteczka są pyszne. Moja córka je uwielbia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz