Rosół to wyjątkowa zupa: smaczna, sycąca i zdrowa.
Zaopatruje organizm w białko, mikroelementy i witaminy.
Niezastąpiony w okresie wzmożonych zachorowań zimowych.
Do garnka wrzucamy kawałek mięsa, najlepiej z indyka,
lub kury i gotujemy godzinę.
lub kury i gotujemy godzinę.
Dodajemy 3 marchewki, 1 pietruszkę, pół selera,
pół pora, liść laurowy i ziele angielskie,
ząbek czosnku i opieczoną na gazie cebulę.
Gotujemy jeszcze dwie godziny na małym ogniu.
Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli nie jadamy mięsa, rosół należy
zrobić z dużej ilości warzyw,
a tuż przed podaniem dodać pół łyżeczki
oliwy z oliwek.
W międzyczasie należy ugotować ulubiony makaron.
Wyciągamy ugotowaną marchewkę,
i nożykiem robimy mały trójkącik,
tak żeby po pocięciu na plasterki powstały serduszka.
Na makaronie układamy marchewki
i zalewamy zupką.
Całość warto posypać zieleniną,
ale moja córka jej nie jada, a zupka była dla niej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz