niedziela, 3 lutego 2013

Owsiane ciasteczka bakaliowe

Do gorącej wody wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. 
Dodajemy otręby, jajko, łyżkę miodu i łyżeczkę proszku do pieczenia. 
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to należy dosypać odrobinę mąki, albo otrębów. 


Do powstałej masy dorzucamy wybrane dodatki. 
Zależnie od swoich preferencji i tego, co mamy w szafkach, 
można użyć orzechów, migdałów, wszelkich owoców suszonych, 
albo surowych, rodzynek, żurawiny, pestek dyni i słonecznika. 
Można dosypać też kokos, oraz doprawić odrobiną cynamonu, lub kardamonu. 
Ważne jest, aby kawałki owoców były niewielkie. 
Ja użyłam orzechów włoskich, pestek dyni, żurawiny, imbiru,
kokosu, cynamonu i trzech pokrojonych daktyli. 
Zwykle dodaję słonecznik i migdały, ale zabrakło. 


Formujemy małe placuszki i pieczemy bez użycia tłuszczu 
w temperaturze 180 stopni przez kwadrans. 


Pyszne i zdrowe. 
Polecam. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Fajne przepisy, kojarzą mi się troszeczkę z dietą Dukana, choć tam właściwie same otręby, żadne bakalie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są pyszne, a diety Diukana nie lubię, obciąża organizm, wolę metodę Montignac

      Usuń