Do gorącej wody wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
Dodajemy otręby, jajko, łyżkę miodu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to należy dosypać odrobinę mąki, albo otrębów.
Do powstałej masy dorzucamy wybrane dodatki.
Zależnie od swoich preferencji i tego, co mamy w szafkach,
można użyć orzechów, migdałów, wszelkich owoców suszonych,
albo surowych, rodzynek, żurawiny, pestek dyni i słonecznika.
Można dosypać też kokos, oraz doprawić odrobiną cynamonu, lub kardamonu.
Ważne jest, aby kawałki owoców były niewielkie.
Ja użyłam orzechów włoskich, pestek dyni, żurawiny, imbiru,
kokosu, cynamonu i trzech pokrojonych daktyli.
Zwykle dodaję słonecznik i migdały, ale zabrakło.
Formujemy małe placuszki i pieczemy bez użycia tłuszczu
w temperaturze 180 stopni przez kwadrans.
Pyszne i zdrowe.
Polecam. Smacznego!
Fajne przepisy, kojarzą mi się troszeczkę z dietą Dukana, choć tam właściwie same otręby, żadne bakalie :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są pyszne, a diety Diukana nie lubię, obciąża organizm, wolę metodę Montignac
Usuń