niedziela, 20 stycznia 2013

Moje placki

Na grubej tarce ścieram ziemniaki, marchewkę, pieczarki, seler i cebulę, 
jeśli nie mam jakiegoś składnika to pomijam, te na zdjęciu są bez pieczarek. 
Dodaję jajko i troszkę mąki, po czym wszystko dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję parę ząbków rozdrobionego czosnku, pieprz 
i odrobinę soli prowansalskiej. 
Mieszam ponowni i kładę łyżką na rozgrzanej patelni
potraktowanej olejem rzepakowym. 
Smażę na złoto



Powstałe placki można zjeść 
z jogurtem naturalnym, gulaszem, 
lub bez dodatków. 
Można też podać do nich warzywa, 
lub popijać kefirem.


Są smaczne i tanie,
a dzięki użyciu grubej strony tarki
robi się je ekspresowo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz