Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jaja
pół szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowaniu cukru waniliowego
3 starte marchewki
pół szklanki soku owocowego
łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki soli
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i olej.
Miksujemy stopniowo dodając mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą.
Jeśli mamy w domu jeszcze kogoś do wykorzystania to dajemy mikser,
a sami smarujemy formę tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Jeśli ciasto wychodzi za gęste i ciężko się je miksuje to można dodać trochę soku,
ale nie za dużo, bo jeszcze będą białka!
(świetny jest ananasowy z puszki z owocami, ale sprawdzi się każdy inny owocowy).
Dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką
(ja posypuję marchew kurkumą, która jest niewyczuwalna, a nadaje fajny kolor i działa antynowotworowo)
W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywno, po czym dodajemy je do cista i mieszamy.
My robimy ciasto w dwóch wersjach, tak jak wyżej,
albo z dodatkiem kakao i orzechów (dwie garści pokrojonych, włoskich sypiemy na górę)
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz