czwartek, 14 lutego 2013

Walentynkowy rosołek



Rosół to wyjątkowa zupa: smaczna, sycąca i zdrowa. 
Zaopatruje organizm w białko, mikroelementy i witaminy. 
Niezastąpiony w okresie wzmożonych zachorowań zimowych.

Do garnka wrzucamy kawałek mięsa, najlepiej z indyka,
 lub kury i gotujemy godzinę. 
Dodajemy 3 marchewki, 1 pietruszkę, pół selera, 
pół pora, liść laurowy i ziele angielskie,
ząbek czosnku i opieczoną na gazie cebulę. 
Gotujemy jeszcze dwie godziny na małym ogniu. 
Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli nie jadamy mięsa, rosół należy 
zrobić z dużej ilości warzyw, 
a tuż przed podaniem dodać pół łyżeczki
oliwy z oliwek.

W międzyczasie należy ugotować ulubiony makaron. 
Wyciągamy ugotowaną marchewkę,
i nożykiem robimy mały trójkącik, 
tak żeby po pocięciu na plasterki powstały serduszka. 

Na makaronie układamy marchewki 
i zalewamy zupką. 
Całość warto posypać zieleniną,
ale moja córka jej nie jada, a zupka była dla niej.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz